blog sporten met je peuter

blog sporten met je peuter

5 Tips Om Thuis Te Sporten Met Je Peuter

Vind je het als mama een uitdaging om zelf meer te bewegen of je peuter meer te laten bewegen? Hieronder vind je een aantal leuke tips om het te combineren! Sporten met je peuter is goed voor je lichaam, motoriek èn voor de binding tussen jullie. Ook belangrijk is dat je lol hebt samen met je peuter: springen als een kikker of op één been staan als een flamingo! Wil je hier vandaag nog mee starten, lees dan vooral verder!

Nu ik aan het herstellen ben (het leven na kanker) wil ik thuis ook wat meer bewegen naast de oncologische fysio één keer per week. Vaak rijden we ergens heen om te gaan wandelen, of lopen na het eten een rondje door de buurt. Ik vind het heerlijk: even mijn hoofd leegmaken en quality time met mijn gezin. Bliss is nu 2,5 jaar en wil altijd zelf lopen, niet meer in de kinderwagen. Prima natuurlijk, maar je kunt dan niet even een grotere route lopen door het bos want het gaat allemaal natuurlijk een stuk langzamer. Ook is zij niet altijd in voor een wandeling.

In de winter is het ook niet altijd even lekker weer om naar buiten te gaan, dus ben ik gaan zoeken naar een oplossing om samen meer te gaan bewegen en plezier te hebben. Gewoon lekker thuis, lekker laagdrempelig. (En gratis.) Voor haar eigen beweging en ook zodat ik niet word afgeleid terwijl ik zelf sport. (Juist op die momenten dat je even me-time neemt omdat je kind zelf aan het spelen is, wil je kind ineens van alles. 🙂 ) Misschien herken je dit wel!

sporten met je peuter

Sporten met je peuter

Als we gaan sporten leg ik een (yoga) mat in de woonkamer en zet kinderliedjes op, zodat we een lekker muziekje hebben tijdens het sporten. Je kunt er ook voor kiezen om met YouTube-filmpjes te gaan sporten (ik zal daar een andere blog aan wijden) maar dan blijft Bliss liever TV kijken 😉 dus zet ik vaak gewoon kinderliedjes op op Spotify. We beginnen met de Warming Up:

  • Rondjes rennen over de yoga mat achter elkaar aan, Bliss ligt dan helemaal in een deuk!
  • Springen over de mat als echte kikkers!
  • Even alle spieren los schudden: armen schudden, billen schudden en benen schudden.

Daarna nemen we even een slokje water. Even bijkomen voordat we aan het echte werk beginnen:

Oefening 1: Dumbells van knuffels

Terwijl ik natuurlijk echte dumbells gebruik, pakt Bliss 2 knuffels of een rol cadeaupapier om de oefeningen mee te doen / mee te liften. Je kunt verschillende oefeningen doen, ik zal hier binnenkort een video van maken. Vooraf kun je ook oefeningen op het internet opzoeken. Ik doe 3 sets van 10 met een minuutje rust ertussen. Ik laat Bliss tellen zodat ze leert tellen en dit blijft oefenen. Trots dat ze is! Na elke oefening van 3 sets gaan we samen even dansen op de muziek om alles weer los te schudden voordat we verder gaan met de volgende oefening. Dit doe ik ook zodat Bliss het leuk blijft vinden, want haar spanningsboog is nog kort. Heb je geen Dumbells? Dan kun je ook twee flessen wasverzachter pakken bijvoorbeeld. (Wel zorgen dat de dop goed vast zit!)

Oefening 2: Quadraplex

Ook heel simpel. Je gaat allebei op handen en knieën zitten met de gezichten naar elkaar toe. Dan strek je één voor één je benen. Eerst links, dan rechts, weer 3 sets van 10. Om het wat moeilijker te maken kun je ook je tegengestelde arm strekken, dus linkerbeen en rechterarm uit en andersom. Tussendoor een kusje geven en proberen je lach in te houden. 🙂 Dat is wiebelig!

sporten met je peuter

Oefening 3: Stuiteren met de bal en hinkelen

Bliss vind balspelletjes het leukst! Bij deze oefening gaat de één 10 x stuiteren op de grond met de bal en weer vangen (hardop meetellen!) en de ander gaat 10 x op 1 been hinkelen of op 2 benen springen. Weer 3 sets van 10. Je kunt deze ook variëren door overgooien met de bal naar elkaar. Als je de bal gooit spring je in de lucht.

Oefening 4: Op één been staan als Flamingo’s

Leuk om te doen en goed om het evenwicht te trainen. Sta elke keer 10 tellen op 1 been. Bliss vind dit soms nog lastig dus houden we elkaars hand vast terwijl we tegenover elkaar staan. “Kijk mama, nu zijn wij Flamingo’s!”

knuffels gebruiken als dumbells: sporten met je peuter

Oefening 5: Dans het eruit!

We zijn alweer bij de laatste, maar misschien wel de leukste oefening aangekomen: Dansen! Bewegen op de muziek of zo gek mogelijk dansen, je kunt dit op heel veel manieren invullen. Het belangrijkste is (van alle oefeningen) dat je vooral plezier hebt samen!

Ik hoop dat jij en je kind net zoveel plezier gehad hebben als Bliss en ik altijd hebben! De volgende keer gaan we wat andere oefeningen uitproberen en komen we bij je terug met nieuwe leuke oefeningen en dans moves. Wil jij meer leuke dingen met je kind ondernemen? Shop dan leuke printables bij Blissly Bear of hier in de webshop. Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *